Mon | Tue | Wed | Thu | Fri | Sat | Sun |
---|---|---|---|---|---|---|
11
| ||||||
Repertuary
Kategorie
Miejsca
Sekrety Czekolady. Warsztaty Dla Młodzieży I Dorosłych
Miejsce: Kawiarnia "Moja" Stare Miasto Stare Miasto 17/21, 10-026 Olsztyn
Prowadzący: Marek Rosochacki
Sam o sobie mówi:
"Jestem rodowitym Warmiakiem, pochodzącym z Olsztyna. Specjalizuję się w nowoczesnym cukiernictwie i czekoladziarstwie. Swoją karierę zawodową rozpocząłem już w Technikum Gastronomicznych w Górze Kalwarii, które ukończyłem z wyróżnieniem, w międzyczasie uczestniczyłem w Międzynarodowych i Ogólnopolskich konkursach. Kolejnym moim etapem była praca w cukierni MEGMA pod okiem Chefa Michała Doroszkiewicza, aby następnie rozpocząć ponad dwuletnią współpracę z Chefem Krzysztofem Ilnickim – UMAM Patisserie w Gdańsku, gdzie obejmowałem stanowisko Junior Sous Chef. Obecnie pracuję w cukierni Lourse in Raffles Europejski Warsaw. Równocześnie z pracą rozpocząłem studia inżynierskie i jestem najlepszym studentem IV roku kierunku „Gastronomia i Sztuka Kulinarna” na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie."
Jeśli chcesz zdobyć wiedzę na temat czekolady,dobrze trafiłeś?
Serdecznie Zapraszamy !
* Zapewnimy Ci sporą dawkę praktyki, teorii i Moc Wrażeń ?
* Nauczysz się temperować czekoladę, którą wykorzystasz do
stworzenia własnej dekoracji, jak również zapoznasz się z
produkcją ganachu i trufli.
* Warsztatowa forma zajęć i praca w niewielkiej grupie (max 10
osób) pozwoli Ci miło spędzić czas, uzyskać odpowiedzi na
indywidualne pytania i rozwiać wszelkie wątpliwości.
* Kurs jest dedykowany dla osób na poziomie początkującym,
oferujemy go w formie jednodniowego, praktyczno - teoretycznego
szkolenia.
* Podczas szkolenia zapewniamy ciepły posiłek i napoje.
W części praktycznej uczestnicy dowiedzą się:
- co to jest kuwertura, jakie są jej rodzaje, jakie mają
właściwości technologiczne
- jakie są podstawowe narzędzia i sprzęt do pracy z czekoladą
oraz ich dostępność
- jakie trzeba stworzyć warunki otoczenia do pracy z czekoladą
oraz jej przechowywanie
- co to jest temperowanie czekolady w teorii i praktyce
- jak się barwi czekoladę i wyroby gotowe
Część praktyczna obejmuje:
- temperowanie czekolady (metody)
- odlewy płaskie
- ozdoby z czekolady
- wykonanie ganachu
- wykonanie trufli
- ocena organoleptyczna wyrobów gotowych – degustacja
Na zakończenie:
- wręczenie dyplomów
- wspólne zdjęcie
- możliwość zabrania wyrobów gotowych wykonanych przez
uczestników szkolenia
Data szkolenia: 18.01.2020 (sobota)
Miejsce: Kawiarnia Moja, Stare Miasto 17/21 lok. 32, 10-026 Olsztyn
Czas trwania warsztatów: 10.00-18.00 (8h)
Wspierane przez iCagenda